Rady cyklistům

07.06.2017 19:39

Cyklistická sezóna je v plném proudu  

a proto bych širokou veřejnost chtěla seznámit s některými důležitými pravidly a radami policistů týkajících se právě cyklistů.
Všichni cyklisté by si měli v první řadě uvědomit, že stezky byly vybudovány právě pro jejich bezpečnost. Není asi novinkou, že pokud cyklisté jedou po vozovce a ve směru jejich jízdy je cyklistická stezka nebo pruh vyhrazený pro jízdní kola, mají povinnost je bezpodmínečně použít. To znamená ihned opustit vozovku a dále pokračovat právě po nich. Stezky jsou označeny svislou dopravní značkou modré barvy s nákresem jízdního kola. Tu pak doplňuje vodorovná značka přímo na stezce a šipky, které upravují její směr. V případě, že se mezi stezkou a vozovkou nachází pruh pro chodce, musí si cyklista počínat tak, aby případné chodce při přejíždění z vozovky přes jejich pruh neohrozil a to ani v případě, že jej potřebuje užít při objíždění překážky nebo otáčení. V případě, že je cyklistická stezka přerušená zebrou, musí se cyklista chovat jako chodec. To znamená z kola sesednout a převést jej přes vozovku na druhou stranu.
Jsou-li ovšem cyklisté nuceni jet po vozovce, musí si uvědomit, že se musí chovat tak, aby ostatní neomezili či neohrozili. Není asi novinkou, že cyklisté jezdí co nejblíže k pravé krajnici. Chtějí-li změnit směr své jízdy, upozorní na změnu upažením té ruky, kam budou zatáčet. Znamení o změně směru jízdy pak dávájí s dostatečným předstihem a musí při tom brát ohledy na ostatní účastníky silničního provozu.
Další důležitou informací je bezesporu použití cyklistické přilby. Povinnost helmu použít mají děti do 18let. Ony na kolech často havarují a ne vždy končí jejich pády jen s odřenými lokty nebo koleny. Ale rozhodně to nejsou jen ony, kdo bývá účastníkem takových nehod. Policisté proto doporučují i dospělým, aby cyklistické přilby používali, protože je chrání před úrazy a někdy i smrtí. Většinu zranění má za následek právě absence cyklistické helmy. Na pultech sportovních prodejen najdete mnoho druhů cyklistických přileb. V první řadě je třeba zjistit, zda vámi vybraná helma je homologovaná, to znamená, zda je její použití schválené. Není od věci koupit tvarově takovou přilbu, která je co nejvíce hladká a kulatá, aby se při nárazu předešlo tříštění. Určitě by neměla být těsná či naopak volná a měli byste se v ní cítit pohodlně. Dětské přilby by pak měly mít pojistku, která drží pevně při srážce, ale uvolní se po 5 sekundách stejnoměrného tlaku, aby nedošlo ke škrcení dítěte. Určitě je dobré při výběru zvažovat i to, zda je jasně viditelná pro motoristy jak v noci, tak i ve dne.
 Policisté řeší i případy, kdy cyklista požije před jízdou alkoholický nápoj. Nezapomeňte, že účastníkem silničního provozu na pozemních komunikacích je každý, kdo řídí motorové nebo nemotorové vozidlo anebo tramvaj. Z toho jasně vyplývá, že i cyklista je řidičem a tudíž pro něj platí zákaz stejně jako pro ostatní řidiče. Rozdíl je jen v řešení dopravních přestupků mezi řidičem vozidla a řidičem cyklistou. Cyklista nedostává žádné body v rámci bodového systému.

nprap. Simona Čejková

zdroj:www.policie.cz/clanek/uzemni-utvary-sprava-zapadoceskeho-kraje-zpravodajstvi-cyklisticka-sezona-je-v-plnem-proudu.aspx