Trénink podle sporttesteru

31.03.2017 18:47

K čemu je vlastně ten sporttester dobrý?
Pokud nejste zrovna profi sportovec s týmem trenérů a lékařů, můžete mít problém odhadnout dopad vašeho tréninku na organismus. Můžete trénovat málo, abyste dosáhli svých cílů, nebo naopak trénovat příliš. Pokud to přeženete, můžete si i ublížit. A proto je dobré při cvičení používat sporttester. Na displeji vidíte svou aktuální tepovou frekvenci, a podle ní můžete upravit intenzitu cvičení. Valná většina sporttesterů počítá také kalorie, některé i procento tuku ze spálených kalorií a mnoho dalších zajímavých údajů. Ty pak můžete využít k ještě lepší „optimalizaci“ tréninku, a tím i rychlejšího dosažení vašich cílů.

 

Sporttester dokáže měřit tep několika způsoby, nicméně pro sport je nejvíce používané měření tepu pomocí hrudního pásu.

Ještě se můžete setkat se sporttestery, které měří tep dotykem přímo na speciální ploše sporttesteru. Jednoduše přiložíte prst na určení místo na sporttesteru, a po 5 – 10 vteřinách se vám zobrazí aktuální tep. Tento typ měření však není vhodný pro dynamické sporty. Představte si jak si při běhu přikládáte prst na hodinky, než vám zobrazí tep. Navíc měření probíhá jen když se dotknete hodinek. Sporttestery tohoto typu jsou vhodné na turistiku.

Oproti tomu měření tepu s hrudním pásem má několik výhod. Hrudní pás měří po celou dobu, co jej máte připnutý na těle. Nemusíte nic mačkat. Data se přenáší do sporttesteru bezdrátově. Při cvičení tedy vidíte aktuální hodnotu tepu. Moderní hrudní pásy jsou pohodlné a příjemné na nošení. Po chvilce tréninku ani nevíte, že nějaký máte.

Měření tepu je velmi univerzální a není vázáno na určitý sport.
Sporttester využijete při běhu, na kole, na bruslích, běžkách, lyžích, ve fitku nebo klidně i na kajaku. Proto pokud nepotřebujete nic jiného, než měřit tep, můžete si vybrat prakticky jakýkoliv sporttester.

 

Pro ty, kteří chtějí více, si uvedeme pár modelových situací.


Jsem začátečník a chci levný a kvalitní sporttester.
Pokud nemáte kromě měření tepu a kalorií další požadavky, je pro vás v nabídce spousta sporttesterů, nicméně nejoblíbenější jsou tyto: Sigma PC15.11Sigma PC 10.11, Sigma PC 22.13.

Začínám cvičit a chci hlavně zhubnout.
Vám bychom doporučili sporttestery, které dokáží vypočítat i procento tuku ze spálených kalorií. Například model Beurer PM 25, který sice neumí měřit procento tuku ze spálených kalorií, nicméně vám dokáže říct, jestli spalujete tuky, nebo už pracujete na zlepšení kondice.

Jsem běžec
Zde opět záleží na tom, co k běhání potřebujete. Pokud vám stačí měřit tep a čas, můžete si opět vybrat prakticky jakýkoliv sporttester.
Pro intervalový trénink doporučujeme pokročilejší sporttestery, které jsou pro intervalový trénink přímo vybavené – Garmin Forerunner 25 nebo Garmin Forerunner 235 Optic.
Pokud při běhu potřebujete měřit uběhnutou vzdálenost a rychlost běhu, pak si vyberte sporttester s footpodem. Jako nejlevnější varianta vychází Sigma RC 1209 nebo Sigma RC 14.11, která má krokoměr integrovaný přímo do hrudního pásu. Další dobrou volbou pak může být Polar M400, Polar A300 a další sporttestery.

Dělám více sportů a chtěl bych měřit rychlost a uběhlou/ujetou vzdálenost
Díky technologii GPS se dá měřit rychlost a ujetá vzdálenost prakticky při jakékoliv venkovní aktivitě. Nejste, jako u Footpodu (krokoměr), omezeni jen na chůzi či běh. Mezi nejznámější sporttestery s GPS patří modely značky Garmin. Nejdostupnějším sporttestrem s GPS je Garmin Forerunner 25, který má GPS integrovanou přímo v těle. Oblíbenými modely pak jsou Garmin Forerunner 15, Polar M400, Garmin vivoactive

Jsem triatlonista
Triatlon, co se sporttesterů týče, je velmi náročný na funkce. Sporttester musí umět měřit tep ve vodě, musí umět připojit externí senzory jako je footpod a cyklistické senzory, a exportovat data do počítače. Základní problém je měření tepu ve vodě, na kterém si většina sporttesterů „vyláme zuby“. Ideálním sporttesterem pro triatlonistu je Polar V800 který byl přímo pro tyto účely vyvinut. Splňuje všechny výše uvedené podmínky, a navíc díky profilům (plavání, běh, kolo) umí spustit požadované funkce a senzory jen přepnutím profilu.

Jsem turista/horolezec
Jako turista, alpinista či horolezec jistě oceníte funkci výškoměru. Kombinace sporttester (tedy měřič tepu) s výškoměrem není příliš častá, a tak na výběr máte pouze pár modelu. Například Beurer PM 90. Nadmořskou výšku jsou schopné vypočítat také některé Garminy s GPS. Například Garmin FR620.
Pokud potřebujete spíše outdoorové hodinky s kompasem, barometrem, výškoměrem, a k tomu i měřit tep, pak pro vás může být ideální Garmin Fenix3, Suunto Ambit3 vertical nebo Garmin Tactix Bravo.

Jsem cyklista
Pokud trávíte veškerý trénink na kole, a u jiných sportů sporttester nepoužijete, doporučuji zakoupit cyklopočítač s měřením tepu. Velmi oblíbené jsou například Sigma ROX nebo Polar M450. Pokud ale nechcete být vázáni jen na kolo a raději chcete sporttester ve formě hodinek, opět máte na výběr prakticky jakýkoliv sporttester. Záleží pak na tom, co od něj očekáváte.

zdroj: sporttester.info/how-to-choose-sporttester/#1