Zimní příprava cyklistů

19.01.2017 19:19
 

Toto období je charakterizováno především rozvojem vytrvalostních parametrů cyklisty. Má pro cyklistu jedno pozitivum a tím je to, že v této části tréninkového období většina cyklistů nezávodí (vynecháme cyklokrosaře a ty, kteří jako doplněk v zimě provozují závodní běh na lyžích). Proto není potřeba se starat o pojem zvaný FORMA. Právě ta bývá, a měla by být, v pozdější závodní části ovlivněna kvalitní zimní vytrvalostní přípravou.

Tato doba je však negativně ovlivněna klimatickými podmínkami v našich končinách. Většina z nás musí (je však i menší procento, které chce) pracovat a stmívá se velmi brzy. Takže první problém je kde vzít čas na objemovou přípravu a druhý je CO dělat v tomto nepříjemném zimním počasí (v posledních letech jsme však měli na počasí i trochu štěstí a bylo vůči cyklistům přívětivé). Takže nám mnohdy v týdnu nezbývá než vzít třeba i čelovku a vydat se do setmělé krajiny nebo využít „domácích“ strojů jako jsou ergometry, rotopedy a válce. Víkendy jsou často pro mnohé jedinou možností, jak trénovat ve větších objemech.

Druhý problém po počasí je co všechno lze jako alternativu kola použít. Jsou to již výše uvedené ergometry, válce a rotopedy, ideální alternativou kola jsou běžky nebo např. skialpy (je pravdou, že intenzita při tomto zatížení je mnohdy mnohem vyšší, než bychom si přáli, ale vše záleží na samotném sportovci). V posledních letech se trochu opomíjejí typické tůry na běžkách, kdy objem má oproti intenzitě jasně navrch. Mnozí raději využívají tzv. bruslení, které je však mnohem intenzivnější než klasický styl a tudíž se nám trochu ztrácí typický pojem túra na běžkách, kde hraje prim především objem. Mnozí v zimních měsících využívají pro rozvoj vytrvalostních parametrů a udržení svého výkonnostního standardu indoor cycling. Ten byl a občas i v dnešní době je „propírán“ mnoha odborníky i pseudoodborníky na cyklistiku. Můj názor je jednoznačný. 98 % lidí, kteří budou číst tyto řádky se rekrutuje z řad amatérů a tudíž není důvod jim indoor cycling vymlouvat. Může se provozovat v jakoukoliv denní dobu, tedy i večerní (mnoho z nás v týdnu ani jindy čas nemá). Budeme-li při hodinách vycházet z toho, že chceme trénovat vytrvalost, tudíž v nízkých intenzitách zátěže, spojíme - li občas jednu až tři hodiny v jeden celek, není důvod indoor cycling jako takový odmítat.

Nesmíme také opomenout BĚH. Stejně jako běžky, je to další výborná alternativa vytrvalostního tréninku. Opět má určitou výhodu v časovém faktoru.

Zásadní otázkou zimní přípravy je INTEZITA. Pracovat v tomto období přípravy i ve vysokých, někdy i maximálních intenzitách? Pracujeme v ní často prakticky celý rok, tak proč ne v této době?

Odpověď je následující. Především záleží na věku cyklisty. Obecné pravidlo velí: čím mladší jedinec, tím více intenzit (je myšlena samozřejmě krátkodobá, byť maximální intenzita, která nedosahuje mnoha minut). U mladých sportovců musí být zimní příprava mnohem všestrannější, pestřejší a kolo je v tomto období odsouváno záměrně zcela do pozadí. Zaměřujeme se nejen na vytrvalostní parametry, ale velmi důležitá je i práce na koordinaci pohybu mladého jedince a jeho všestranném rozvoji

Druhé pravidlo intenzity hovoří o následujícím : intenzita ano, ale v jiném typu sportu než je cyklistika! Je dobré krátkodobě pracovat ve vysokých intenzitách např. při běhu nebo na běžkách, při velmi oblíbených kolektivních sportech jako je hokej, halový fotbálek, florball. Při těchto sportech se dostaneme poměrně často do velmi vysokých intenzit, ale na velmi krátkou dobu. A to je pro náš organismus, který „polyká“ spoustu objemově –vytrvalostních hodin, velmi přínosné.

Vysoké intenzity na kole v zimním období již mnoho cyklistů dovedlo k výborné FORMĚ, ale bohužel v době, kdy ještě závodní období nezačalo nebo když začalo, tak jejich FORMA šla velmi rychle dolů a pak ji celý rok marně hledali!!!

Nesmíme zapomenout ani na tréninkový prvek, který k tomuto období patří. A tím je posilovna a posilování.

I dnes se k tomuto tématu mnoho lidí staví rezervovaně, jestli ano či ne a když ano, tak v jaké podobě. Jedno je jisté, vytrvalostní příprava v zimním období byla vždy spjata s posilováním A to jak v posilovnách, fit centrech či doma. I dnes naši profesionálové chodí do posilovny, hrají hokej, který v sobě kloubí trénink síly a zároveň sportovce nutí krátkodobě pracovat ve vysokých intenzitách. Já říkám posilování v zimním období jednoznačné ANO.

Na závěr si uvědomme jedno - proč zimní přípravě vévodí vytrvalostní faktor. Je to proto, že nejdéle nám trvá vybudovat právě tuto vytrvalost, poté sílu a nejkratší dobu potřebujeme právě na budování rychlosti. Proto je zima ideální dobou pro budování vytrvalostních parametrů. Závody jsou ještě daleko, proto intenzita je v pozadí a když, tak krátká, byť maximální, ale při jiném typu zatížení , než na kolo.

Z dobře vybudované vytrvalosti budeme „žít“ minimálně první část sezony, bez ní se budeme jen trápit nebo naše výkonnost bude opět stagnovat.

Zdroj: www.cyklotrenink.com/clanky/zimni-priprava-cyklistu